Czwartek
08.09.2011
nr 251 (2230 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Przepis na kaczkę  (NOWY TEMAT)

Autor: wilk885  godzina: 18:16
Witam kolegów! Zwracam się z pytaniem jak w temacie. Może ktoś z kolegów ma przepis na smaczne przyrządzenie dzikiej kaczki i mógłby się nim podzielić:) Z góry dziękuję i pozdrawiam. DB

Autor: Ksawer  godzina: 21:21
Kolego, oczyszczone tuszki podziel na 2 części wzdłuż, posól, popieprz, możesz zabejcować porcje na 3-4 godziny w takiej marynacie : ocet balsamiczny lub ryżowy, oliwa z oliwek, ciut soku z cytryny, szczypta cukru, musztarda, natka pietruszki. Półtuszki podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni na oliwie z masłem (pół na pół). Kiedy się dobrze zrumienią przełóż do gęsiarki (rondla), podlej bulionem( razem z popłuczynami z patelni - w tych skarmelizowanych resztkach jest kupa dobrego smaku) i czerwonym półwytrawnym winem. Dodaj trochę poszatkowanych warzyw, czosnku, ziela ang, listek laurowy, majeranek. Duś do miękkości, Pod koniec zagęść sos śmietaną (lub odparuj go do żądanej gęstości) i wcinaj ze smakiem. Jest też wariant taki kiedy przyjdzie "rozmnożyć" 1 czy dwie kaczki na większą ilość osób : na kaczusi ugotuj rosół z warzywami, posolony, doprawiony jak trzeba. Niech tuszka w tym rosole ostygnie. Następnie obierz mięso od kości. Skórę i kuper odrzuć. Do miski wrzuć porwaną sałatę lodową, rukolę, kawałki pomidora, ogórka, piórka czerwonej cebuli, kapary, 3-4 pocięte fileciki achois, i kapary. Posól, popieprz, dołóż rozdrobnione mięso z kaczki, dopraw całość vinegretem. Do dekorki i smaku dodaj -choć to nie jest konieczne- owocki granatu. Świeża szałwia lub cząber miele widziane. Przed chwilą mój 9-cio letni syn zawinął michę takiej sałatki na kolację i powiedział, że jutro do szkoły też chce sałatkę "na wynos". Smacznego i DB Ksawer