Sobota
24.08.2019
nr 236 (5137 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Szybka pieczona kaczka

Autor: hubertus55  godzina: 00:20
Kolego IGOR- bluźnisz :-) Zapraszam w listopadzie, na północne, polowanie z wabikiem na ścierniskach. Upiekę dla Ciebie i jeszcze dam na wynos. Nadziewane gruszkami prażonymi z miodem pitnym, do tego trochę cynamonu. Pieczone w rękawie. Do tego ryż. Jak mój Kapsel był jeszcze w dobrej formie to strzelałem do 59/sezon. Wszystkie na kuchnię, w zacnym gronie. oczywiści niektóre na rosół, pasztet czy galaretę.

Autor: Stanisław Pawluk  godzina: 05:40
Mógłbyś podać bardziej szczegółowy przepis? Z dotychczas mi znanych dobry jest jeszcze sposób opisany w Braci Łowieckiej przez uznanego za autorytet w tych sprawach Wojciecha Charewicza

Autor: wuj Onufry  godzina: 14:21
Nigdy mi nie smakowała krzyżówka pieczona. Za twarda na pieczenie, nawet ogrom przypraw (jak w tym przepisie) nie pomaga Za to smaczna jest duszona: Kaczki się nie skubie, tylko zdejmuje pióra razem ze skórą i podskórnym, niezdrowym tłuszczem. Dzieli tuszkę na ćwiartki. Sól, pieprz, nic więcej, bo inne przyprawy tylko zabiją cudowny aromat Obsmaża się w rondlu, a potem dusi pod przykryciem na minimalnym ogniu, w niewielkiej ilości sosu, często dolewając odrobinkę wrzącej wody. Gdy mięso zaczyna mięknąć, dodajemy pokrojone na ćwiartki i obrane kwaśne jabłka, dusimy aż wszystko zmięknie. Ja jeszcze lubię na koniec dodać cząstki pomarańczy, ale na krótko, by nie zgorzkniala. Pychotka.