SZYNKA, KARKÓWKA LUB SCHAB Z DZIKA
SKŁADNIKI:
Szynka, karkówka lub schab
Sól
Pieprz
Majeranek
Czosnek świeży lub granulowany
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Szynkę w całości (może być z warchlaka lub
przelatka), karkówkę (najsmaczniejsza) lub schab dokładnie obłonować, umyć i
osuszyć. Mięso nacieramy czosnkiem, solimy, pieprzymy
a na końcu obsypujemy majerankiem (grubo, tak żeby całe mięso było nim
pokryte). Następnie zawijamy całość w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki
na 4-5 dni. Wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem
aby uzyskało temperaturę pokojową. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
celsjusza i wkładamy mięso. Pieczemy tyle ile kg. ma nasza porcja. Po
upieczeniu zostawiamy w folii do wystudzenia. Następnie kroimy w plastry i
podajemy jako wędlinę z chrzanem lub musztardą.
UWAGA: W trakcie pieczenia kilkakrotnie podlewamy na blachę wodę.
SMACZNEGO