ZUPA MYŚLIWSKA
SKŁADNIKI NA 10 PORCJI:
5l wywaru z kości
1,50 kg mięsa z dzika (chudego), sarny lub jelenia
1,50 kg ziemniaków
1 małą główkę kapusty (pokrojonej w kostkę)
1 puszki groszku
20 dkg cebuli i 40 dkg włoszczyzny
1 słoiczek ketchupu
10 dkg koncentratu pomidorowego
4 listki laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
5 ząbków czosnku roztartego
sól, pieprz, maggi i papryka do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mięso pokroić w kostkę, dodać cebulę pokrojoną w
plasterki i wszystko rezem poddusić do miękkości podlewając trochę wywarem.
Uzupełnić resztę wywaru, dodać ziemniaki, kapustę i marchew, pietruszkę, seler
(pokroić w paski). Gdy ziemniaki będą miękkie dodać ketchup i przyprawy:
czosnek, sól, liść laurowy, ziele angielskie, maggi, pierz i paprykę.
SMACZNEGO