| Potrawa: Sos oliwkowy | |
| Składniki: 8-10 zielonych oliwek bez pestek (lub faszerowanych papryką)
300 ml demi-glace
| Sposób przygotowania: Oliwki blanszować przez 5 minut w gotującej wodzie i pokroić na cienkie plasterki lub posiekać. Zagrzać demiglace, wrzucić oliwki, zagotować i odstawić na 5 minut.
INNE WARIANTY
W podanych niżej wariantach oliwki są zastąpione innymi składnikami.. >
Sos JABŁKOWY: kilka łyżek nie słodzonego musu jabłkowego przyprawić szczyptą cynamonu i wymieszać z derm-glace.
> SOS RENKLODOWY: dodać 1 filiżankę przecieru renklodowego i przyprawić do smaku.
> Sos głogowy: domieszać 2-3 łyżki przecieru z głogu i dla zapachu dodać 1-2 łyżki koniaku.
? SOS CHRZANOWY: wymieszać z demi-glace 2-3 łyżki tartego chrzanu i leciutko gotować przez 5 minut. Dodać 2 łyżki obranych i utartych migdałów i 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, przyprawić do smaku. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|