| Potrawa: Sos Cumberland | |
| Składniki: po 1 łyżce skórki z wyszorowanej pomarańczy i cytryny cieniutko okrojonej i pociętej na drobne paseczki
200 g galaretki z czerwonych porzeczek
1 łyżeczka szalotki drobniutko posiekanej sparzonej i odcedzonej 1 łyżka ostrej musztardy lub
sproszkowanej gorczycy 75 ml portwajnu
sok z 112 cytryny i
1I2 pomarańczy trochę soli i pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
| Sposób przygotowania: Cieniutko pokrojone skórki z cytrusów gotować kilka minut w wodzie. Wylać na sitko, przelać zimną wodą i odsączyć. W misce dobrze wymieszać galaretkę, szalotki, skórki cytrusowe, musztardę, portwajn, sok cytrynowy i pomarańczowy. Przyprawić solą, pieprzem cayenne i imbirem. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|