strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
 
Potrawa: SOS wiśniowy
Składniki:
500 g wiśni
3 łyżeczki cukru 150 ml czerwonego wytrawnego wina 25 ml octu szczypta kolendry kawałki skórki cytrynowej 2 łyżeczki bulionu mięsnego z koncentratu lub ekstraktu mięsnego 1 łyżka keczupu 1 łyżka soku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Wiśnie, cukier, wino, ocet, kolendrę i skórkę cytrynową gotować przez 20 minut. Następnie dodać bulion, keczup, sok cytrynowy i gotować nadal, mieszając, aż płyn zgęstnieje. Wyrzucić skórkę cytrynową i przetrzeć sos przez gęste sito.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton