strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
 
Potrawa: Sos beszamelowy
Składniki:
200 ml mleka
1 łyżka cebuli
obranej i drobno posiekanej 1/4 łyżeczki soli szczypta białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki tymianku 1 liść laurowy
40 g masła 30 g mąki 1/4 I śmietany
Sposób przygotowania:
Mleko z cebulą i przyprawami doprowadzić do wrzenia. Odstawić na bok na 15 minut. W drugim rondelku stopić masło, wsypać mąkę i mieszać trzepaczką, aż staną się jasnożółte. Połączyć z mlekiem, dodać śmietanę i zagotować. Zmniejszyć ogień i mieszając od czasu do czasu gotować, aż sos zgęstnieje. Przetrzeć przez gęste sito.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton