| Potrawa: Sos wiśniowy | |
| Składniki: : 1 kg wiśni drylowanych świeżych lub mrożonych zasypu-jemy ok. 'h kg cukru dodajemy '/2 I rosołu lub sos z pieczeni 50 ml octu winnego ziele angielskie goździki 1 szklankę wina czerwonego; 70 g zasmażki ciemnej (masło + mąka podsmażona na rumiano).
| Sposób przygotowania: Odkładamy część wiśni
i wszystkie składniki łączymy na gorąco za pomocą miksera, w naczyniu bezpośrednio na ogniu, a na koniec zagęszczamy zasmażką i dodajemy odłożone wcześniej wiśnie. Przyprawy ziołowe lub korzenne najlepiej zawinąć w gazę, za-parzyć w rosole, bulionie czy bezpośrednio w sosie. Następnie wycisnąć, przez co sos stanie się aromatyzowany, a bez-pośrednich sprawców tego aromatu w sosie nie będzie. | Źródło: Grzegorz Russak |
|