| Potrawa: Sos jałowcowy | |
| Składniki: Okrawki z dziczyzny 50 g surowego boczku pół szklanki rosołu pół szklanki wytrawnego białego wina 1 łyżka masła 1 cebula 1 marchewka kawałek selera 1 pietruszka otarta skórka i sok z cytryny 1 łyżeczka tłuczonego jałowca 1 łyżeczka mąki szczypta cukru.
| Sposób przygotowania: Resztki mięsa i boczek drobno pokroić. Dodać pokrojone warzywa, przesmażyć na maśle, podlać rosołem i dusić na małym ogniu. Dodać jałowiec, otartą skórkę i sok z cytryny, dusić ok. godziny. Przetrzeć sos przez sito, zagęścić zasmażką z masła i mąki rozprowadzonej winem, doprawić szczyptą cukru, podgrzać. Podawać do pieczeni z dziczyzny i pasztetów. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|