| Potrawa: Sos orleański | |
| Składniki: 2 sardele 2 łyżki masła 1 szklanka rosołu 2 korniszony 1 łyżka kapa-rów 1 marchewka otarta skórka i sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka karmelu 1 łyżeczka mąki 2 białka z jajek ugotowanych na twardo sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej.
| Sposób przygotowania: W rondelku rozpuścić pół łyżki masła, dodać startą na grubej tarce marchewkę, chwilę smażyć. Dodać pokrojone w drobną kostkę korniszony, sardele, kapary, skropić sokiem z cytryny i dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, dodać otartą skórkę z cytryny, karmel, gałkę, sól, cukier, wymieszać, zagotować. Połączyć z duszonymi warzywami, dodać pokrojone w ko-steczkę białka i pół łyżeczki świeżego masła. Sos podgrzać, wlać do sosjerki. Podawać do kotletów z dziczyzny lub pieczeni. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|