| Potrawa: SOS Ostry | |
| Składniki: 2 łyżki masła 1 szklanka rosołu pół szklanki czerwonego wytrawnego wina otarta skórka i sok z cytryny 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 pomidory 2 cebule 1 mały listek laurowy po 5-6 ziarenek ziela angielskiego jałowca i pieprzu pół łyżeczki estragonu szczypta Kajenny (lub ostrej papryki) 10 marynowanych grzybków 1 łyżka kaparów pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka karmelu 1 łyżeczka mąki sól.
| Sposób przygotowania: Starte na grubej tarce jarzyny, pokrojone w ćwiartki pomidory i cebule podlać rosołem, dodać listek laurowy, pieprz, ziele, jałowiec, estragon, otartą skórkę i sok z cytryny oraz Kajennę. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Miękkie jarzyny przetrzeć przez sito.
Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, dodać cukier, karmel, drobno pokrojone grzybki i kapary. Połączyć zasmażkę z przetartymi jarzynami, doprawić do smaku solą i Kajenną, podgrzać. Sos powinien być niezbyt gęsty i bardzo ostry. Podawać do pieczeni z dziczyzny. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|