| Potrawa: Sos sardelowy | |
| Składniki: 1 łyżka masła pół szklanki rosołu 1 szklanka wytrawnego białego wina 3 sardele 2 surowe żółtka sok z połowy cytryny 1 duża cebula pół laurowego listka 1 łyżeczka mąki sól szczypta cukru.
| Sposób przygotowania: Zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę, dodać pokruszony listek laurowy, cukier, posiekane sardele, sok z cytryny. Wlać rosół i dusić na małym ogniu, stale mieszając. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, przetrzeć przez sito. Rozkłócić dokładnie żółtka z winem, wlać do przetartego sosu, dokładnie wymieszać, podgrzać. Po-dawać natychmiast do kotletów z dziczyzny albo pieczeni. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|