strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
 
Potrawa: Sos zielony
Składniki:
1 łyżka masła
1 szklanka rosołu
1 kieliszek wytrawnego białego wina
sok z cytryny
1 surowe żółtko
po 1 łyżeczce usiekanych świeżych ziół: estragonu
koperku
szczypiorku
pietruszki
bazylii
szczypta cukru
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Posiekane zioła zalać łyżką rosołu i dusić chwilę, uważając, aby nie straciły koloru, zestawić z ognia. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, dodać sok z cytryny i szczyptę cukru, zagotować. Sos zagęścić żółtkiem dokładnie wymieszanym z winem i stale mieszając podgrzać. Teraz włożyć zioła, wymieszać, podgrzać. Po-dawać do pieczonego dzikiego ptactwa.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton