| Potrawa: Sos zielony | |
| Składniki: 1 łyżka masła 1 szklanka rosołu 1 kieliszek wytrawnego białego wina sok z cytryny 1 surowe żółtko po 1 łyżeczce usiekanych świeżych ziół: estragonu koperku szczypiorku pietruszki bazylii szczypta cukru 1 łyżeczka mąki.
| Sposób przygotowania: Posiekane zioła zalać łyżką rosołu i dusić chwilę, uważając, aby nie straciły koloru, zestawić z ognia. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, dodać sok z cytryny i szczyptę cukru, zagotować. Sos zagęścić żółtkiem dokładnie wymieszanym z winem i stale mieszając podgrzać. Teraz włożyć zioła, wymieszać, podgrzać. Po-dawać do pieczonego dzikiego ptactwa. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|