| Potrawa: Sos żółwiowy (sztuczny) | |
| Składniki: 2 łyżki masła pół szklanki rosołu 100 g szynki pól szklanki deserowe-go białego wina 150 g pomidorów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule po ćwierć łyżeczki tymianku bazylii i szałwii; szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka mąki pół łyżeczki cukru sól sok z cytryny.
| Sposób przygotowania: Jarzyny i szynkę drobno pokroić, pomidory i cebulę pokroić na ćwiartki. Wszystko obsmażyć na maśle, podlać rosołem i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny. Przetrzeć przez sito, dodać zioła, sok z cytryny, sól, cukier i dusić jeszcze ok. 20 minut. Rozkłócić mąkę z łyżką wody, wlać wino, dokładnie wymieszać (aby nie było grudek), wlać do sosu, wymieszać i zagotować. Podawać do szynki z dziczyzny na gorąco lub do gotowanych ozorów. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|