| Potrawa: Sos hiszpański | |
| Składniki: 100 g chudej szynki 2 łyżki masła 2 szklanki mocnego wołowego rosołu 1 szklanka wytrawnego białego wina 1 mały kieliszek wytrawne-go czerwonego wina 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżeczka posiekane-go zielonego tymianku 1 mały listek laurowy 4-5 pieczarek 1 łyżka mąki szczypta cukru sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę drobno pokroić, przesmażyć na maśle, podlać rosołem i dusić pod przykryciem. Dodać pokrojone pieczarki i szynkę, przecier pomidorowy, listek laurowy, sól, cukier, pieprz. Dusić na małym ogniu ponad godzinę. Zrobić zasmażkę
masła i mąki, rozprowadzić białym winem, dodać do warzyw. Dusić jeszcze ok. 15 minut, przetrzeć przez sito, wymieszać z czerwonym winem, tymiankiem i pietruszką. Podawać schłodzony. W lodówce sos można przetrzymywać kilka dni. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|