| Potrawa: Sos Cumberland | |
| Składniki: 40 dag galaretki z czerwonej porzeczki lub dżemu
1 pomarańcza
1 cytryna
1 szkl. Czerwonego wina
1 łyżeczka musztardy angielskiej
pieprz Cayenne
6 łyżek wina madera lub koniaku
| Sposób przygotowania: Umytą i sparzoną cytrynę oraz pomarańczę obrać cienko ze skórki (tak, by gorzka biała otoczka pozostała na owocu), po czym pokrajać skórkę w cienkie paseczki, ugotować w czerwonym winie (ostrożnie, aby jej nie rozgotować!), wystudzić, odcedzić, odłożyć. Dżem przetrzeć przez sito, dodać przecedzony sok z cytryny i pomarańczy, wino, w którym gotowała się skórka, musztardę, odrobinę pieprzu cayenne do smaku (uwaga! jest bardzo ostry), maderę lub koniak. Całość wymieszać na jednolitą masę, na końcu dodać ugotowaną skórkę z cytrusów. Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.
Uwaga: Jeśli zamiast musztardy angielskiej użyjemy zwyczajnej musztardy, należy dodać połowę podanej ilości. Jeśli to możliwe - do sosu dodać pomarańczę o czerwonym miąższu.
Jednorazowo można sporządzić większą ilość sosu, gdyż bardzo dobrze przechowuje się w zakręconym słoiku w lodówce. Im mocniej schłodzimy sos Cumberland, tym będzie smaczniejszy. Podaje się go z reguły do pieczeni z dziczyzny. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|