strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
 
Potrawa: Sos beszamelowy
Składniki:
Na jedną część sosu beszamelowego przypada jedna część mleka i proporcjonalna ilość masła oraz mąki
np. na 1/2 1 sosu beszamelowego: 1 /2 I mleka 5 dag masła 5 dag mąki sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i zasmażyć jak na białą zasmażkę, wlewając stopniowo mleko. Całość wymieszać na gładką masę. Gotować na wolnym ogniu, aż masa uzyska pożądaną gęstość, po czym przyprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać jajko, żółty ser, przyprawy lub inne składniki, zalecane w poszczególnych przepisach.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton