| Potrawa: Sos jajeczny | |
| Składniki: 4 żółtka
szklanka śmietanki 16 dag masła
1 łyżeczka startej cebuli 6-8 liści estragonu
1 łyżka octu .estragonowego szczypta grubo zmielonego pieprzu pieprz Cayenne
sól sok z cytryny
1 mały pęczek zielonej pietruszki
| Sposób przygotowania: Cebulę, ~5 liści estragonu, pieprz oraz ocet estragonowy zagotować w rondelku z dodatkiem 1/2 szklanki wody, przykryć i ogrzewać tak długo, aż ciecz niemal całkowicie odparuje, po czym przecedzić, wy-studzić. Następnie wlać żółtka wymieszane ze śmietanką, po czym umieścić rondelek nad parą i ucierać masę na pianę. Zdjąć z ognia, dodać po łyżce roztopione, ciepłe masło a kiedy masa zgęstnieje - przyprawić ją pieprzem cayenne, solą, ewentualnie sokiem z cytryny. Na końcu dodać drobno posiekane listki estragonu oraz natkę pietruszki. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu lub umieścić sos w ciepłej kąpieli wodnej i trzymać w niej do chwili podania.
Podawać do pieczonej dziczyzny. Z uwagi na szczególny aromat, jest to jeden z najbardziej cenionych sosów. Uwaga: Gdyby jajko zwarzyło się po dodaniu do masy, należy natychmiast zdjąć naczynie z pary, dodać do sosu 1 łyżkę zimnej wody i wymieszać energicznie. Następnie powtórnie umieścić naczynie nad parą i kontynuować zagęszczanie. Gotowy sos powinien być gładki i lekko pienisty. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|