| Potrawa: Sos pieprzowy | |
| Składniki: 40 g masła 1 obrana i posiekana cebula
2 pęczki włoszczyzny oczyszczonej umytej i pokrojonej w drobną kostkę 4 gałązki zielonej pietruszki
60 ml octu 220 ml białego wytrawnego wina 150 ml demi-glace lub sosu brunatnego. 204)
150 ml bulionu z dziczyzny lub innego bulionu mięsnego-
1 łyżeczka utłuczonych ziaren
pieprzu
| Sposób przygotowania: Masło rozgrzać w rondelku. Cebulę i włoszczyznę podsmażyć na złoty kolor. Dodać pietruszkę, ocet i wino, wygotować do połowy. Domieszać dermglace i bulion. Gotować na małym ogniu przez 1/2 godziny. Wsypać pieprz, gotować jeszcze
a przez 5 minut. Przetrzeć przez gęste sito.
INNE WARIANTY
> Sos doprawić 1 łyżką galaretki porzeczkowej i dodać trochę ostrej musztardy lub soku cytrynowego.
> Zagotować z 4 łyżkami śmietany lub 30% śmietanki i 1-2 łyżkami galaretki porzeczkowej.
> Dodać do sosu łyżkę przetartych borówek i łyżkę soku cytrynowego.
> Dodać 1-2 łyżki drobniutko posiekanych ogórków konserwowych i krótko razem gotować. > Przez 10 minut gotować sos z do-datkiem 2 łyżek obranych, bez
pestek, blanszowanych i pokrojonych w drobną kostkę ogórków kiszonych.
> SOS KAPAROWY: 2 łyżki kaparów domieszać do sosu, zagotować i odstawić na 5 minut.
> SOS SARDELOWY: domieszać
1 łyżkę masła sardelowego
> Sos DIANA, do smażonych sznycli, steków i befsztyków z dziczyzny: 100 ml na pół sztywno ubitej śmietanki,1 łyżkę drobniutko pokrojonych trufli i 1 1/2 łyżki drobno usiekanego białka z jajek ugotowanych na twardo. Wszystko wymieszać z gorącym
i mocno przyprawionym sosem pieprzowym. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|