| Potrawa: Sos brunatny lub hiszpański | |
| Składniki: 30 g masła 40 g chudego wędzonego boczku
pokrojonego w drobną kostkę
1 średnia cebula obrana i posiekana 1 pęczek włoszczyzny oczyszczonej n pokrojonej
30 g mąki 1 112 I bulionu z dziczyzny
1141 białego wytrawnego wina 1 liść laurowy 1 gałązka tymianku 4 gałązki zielonej pietruszki
8 ziaren pieprzu 114 łyżeczki soli 1 łyżka pasty pomidorowej lub
2-3 posiekane pomidory
| Sposób przygotowania: Masło i boczek stopić w dużym rondlu, lekko zrumienić na tłuszczu cebulę i włoszczyznę. Wsypać mąkę, zasmażyć na rumiano. Wlać 1 l bulionu, wino, dodać zioła i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Na małym ogniu gotować powolutku 2 godziny, zbierając z powierzchni szumowiny. Przetrzeć przez gęste sito, rozmieszać z 200 ml bulionu i na najmniejszym ogniu gotować jeszcze 2 godziny. Nadal zdejmować szumowiny tworzące się na powierzchni. Następnie dodać pastę pomidorową lub pomidory i resztę bulionu. Gotować jeszcze przez godzinę. Sos znowu przetrzeć przez gęste sito.
Sosu tego należy przygotować więcej, na zapas, i zamrozić. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|