Potrawa: Esencjonalny sos albo demi-glace | |
|
Składniki: 1/2 I sosu brunatnego (na lewo) 112 I mocnego bulionu z dziczyzny (str. 34) lub- .
100mI ekstraktu z dziczyzny
20 ml madery
2 łyżki masła
2 duże bulwy selera obrane
i pokrojone na cienkie plasterki 1średnoziemniak obrany
i pokrojony na plasterki
1 łyżeczki posiekanego korzenia imbiru 2 łyżki soku cytrynowego
112 łyżeczki soli szczypta pieprzu 200 ml bulionu mięsnego
2 łyżki masła
100 g 30% kwaskowatej śmietanki
|
Sposób przygotowania: Sos brunatny, wymieszany z bulionem, wygotować do polowy. Zbierać szumowiny tworzące się na powierzchni. Jeżeli używa się ekstraktu, trzeba go tylko rozpuścić w sosie. Dodać maderę. Warto przygotować więcej tego sosu, nie zużyty zamrozić. Stosuje się go do przyrządzania i do poprawienia smaku wielu sosów podawanych do dziczyzny. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |