strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
 
Potrawa: Sos cumberland
Składniki:
Sos ten podawany jest do dziczyzny i innych zimnych mięs. Twórcą tego sosu jest August von Cumberland. trzeci syn króla angielskiego. Jerzego II. Składniki: 1 pomarańcza
1 cytryna (może być kwasek cytrynowy)
pól szklanki czerwonego wina wytrawnego
2-3 łyżki galaretki porzeczkowej
2lyżki utartego chrzanu
1 łyżka łagodnej musztardy
1 łyżeczka drobno pokrajanej smażonej skórki pomarańczy
sól
cukier.
Sposób przygotowania:
Galaretkę, chrzan, musztardę, sok z cytryny i pomarańczy dokładnie wymieszać, dodać wino, skórkę pomarańczową i ponownie wymieszać, doprawić do smaku solą i cukrem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton