| Potrawa: Gołąb a la diplomate | |
| Składniki: 4 gołębie 20 dag słoniny tłuszcz białe wytrawne wino białko 20 dag majonezu łyżeczka startej skórki cyt cytrynowej łyżeczka wiórków kokosowych; sól pieprz cukier i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszki w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitka, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, polem wytworzonym sosem Miękkie gołębie ułożyć na półmisek Sos połączyć z białkiem, zagotować i gotować kilka minut ciągle mieszając, doprawić, przecedzić przez lnianą ściereczkę, wystudzić, wymieszać z majonezem i wiórkami kokosowymi, polać przygotowane mięso i udekorować | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|