| Potrawa: Gołąb po generalsku | |
| Składniki: 4 gołębie 20 dag słoniny tłuszcz 3/4 szklanki śmietanki 25 dag cebuli (dymki lub szalotki) 10 dag szynki wędzonej koperek !0 dag sera żółtego; sól pieprz i goździki do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszki w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, połać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć i dodać do gołębi pod koniec pieczenia razem z pokrajaną w paseczki szynk Po upieczeniu tuszki ułożyć na półmisku żaroodporny Sos wymieszać z posiekanym koperkiem, doprawić, polać gołębie, posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami drążonymi, sałatą zieloną lub z surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|