| Potrawa: Królik pieczony na dziko – kuchnia z szybkowaru | |
| Składniki: Comber i udka z 1 królika
10 dag słoniny
2 cebule
1 łyżka tłuszczu
Zalewa:
1 szklanka wody
0 25 szklanki 6-procentowego octu
7 ziaren ziela angielskiego
7 ziaren pieprzu
7 ziaren jałowca
2 ząbki czosnku
| Sposób przygotowania: Na 2 dni przed pieczeniem obłożyć mięso królika pokrojoną w plasterki cebulą i zalać zalewą przyrządzoną z podanych składników. Po tym czasie mięso z zalewy wyjąć, obrać starannie z błon, naszpikować słoniną. Natrzeć solą i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Wlać na dno szybkowaru 0,5 szklanki zalewy, włożyć cebulę z zalewy i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po wyjęciu mięsa sos zmiksować i polać nim mięso. | Źródło: "Kuchnia Cartall" |
|