| Potrawa: Królik po myśliwsku 25 min – kuchnia z szybkowaru | |
| Składniki: Comber i udka z 1 królika
15 dag wędzonego boczku
2 cebule
1 łyżka tartej bułki
0 5 szklanki wody
0 5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
3 łyżeczki płynnej przyprawy do zup
10 utartych ziaren jałowca;
sól do smaku
| Sposób przygotowania: Ze skruszałego mięsa królika zdjąć błony, udka przekroić na połowy, comber na, 3-4 kawałki. Każdy kawałek obsypać solą zmieszaną z utartym jałowcem, posypać posiekaną cebulą i tartą bułką, po czym owinąć w plastry boczku. Ułożyć w szybko, warze, wlać wodę, wino i przyprawę do zup. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. | Źródło: "Kuchnia Cartall" |
|