| Potrawa: Kaczka po chińsku | |
| Składniki: Na marynatę:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sherry 2 łyżki oleju roślinnego
1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki pieprzu
1 1/2 łyżki octu - . .
1/4 łyżeczki chińskiej mieszanki z pięciu przypraw (zastępczo można użyć sproszkowanych goździków)
1 świeża sprawiona młoda dzika kaczka około 850 g
2 łyżki stopionego masła
1 obrany i drobno posiekany ząbek czosnku
1 łyżka obranego i startego korzenia imbiru
Do sosu:
3 łyżki miodu
1 1/2 łyżki octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszane w małej ilości soku i ananasowego 250g ananasa w kawałkach i
(ź puszki) - . 1 łyżka ekstraktu mięsnego sól i pieprz
6 łyżek obranych ze skórki migdałów
| Sposób przygotowania: Wymieszać składniki marynaty i po-smarować kaczkę wewnątrz i po wierzchu. Odstawić na godzinę. Piekarnik nagrzać do 220° C. Kaczkę położyć na grzbiecie w brytfannie, posmarować masłem i wstawić do piecyka. Po upływie 15 minut zmniejszyć temperaturę do 180° C. Obok kaczki rozłożyć czosnek i imbir, piec dalsze 30-40 minut, często polewając sosem. Kaczka powinna być chrupiąca i pięknie zrumieniona. W tym czasie w małym rondelku zagotować miód, wlać ocet, domieszać mąkę ziemniaczaną i razem zagotować jeszcze raz. Wrzucić kawałki ananasa, wymieszać i zostawić tak na 10 minut.
Na małej patelence zrumienić migdały i odstawić na bok. Kaczkę wyjąć z brytfanny i trzymać w cieple. Sos odtłuścić, wymieszać z ekstraktem mięsnym i przygotowanym sosem ananasowym, przyprawić solą i pieprzem. Kaczkę podzielić na porcje, włożyć do salaterki, posypać migdałami i polać sosem. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|