| Potrawa: Filety z dzika po kasztelańsku | |
| Składniki: 40 dag polędwicy lub schabu bez kości 2 dag mąki 2 jajka łyżka koniaku 10 dag bułki tartej 4 brzoskwinie 10 dag twarożku 2 łyżki śmietany żółtko; sól -' pieprz estragon i miód naturalny do smaku
| Sposób przygotowania: Filety przygotować jak w ,poprzednim przepisie, posypać przyprawami i oprószyć mąką, panierować w rozmąconych jajkach z koniakiem i bułce tartej, kłaść na gorący tłuszcz i zrumienić z obu stron Brzoskwinie umyć, sparzyć, a po obraniu ze skórki przekrajać na pół, usunąć pestki i ułożyć na filetach Filety obłożyć również zmielonym twarożkiem połączonym ze śmietaną, żółtkiem i przyprawami (doprawić na słodko), zapiec Podawać z ryżem i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|