| Potrawa: Sznycel z królika | |
| Składniki: comber mleko 2 dag mąki 6 jajek bułka tarta tłuszcz 4 plasterki cytryny 4 dag masła pietruszkowego; sól i pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, wyżyłować, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godzin Następnie wyjąć z naczynia i po osuszeniu pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem prostokątne sznycle Potem posypać przyprawami i oprószyć mąką, panierować w dwóch rozmąconych jajkach i bułce tartej, kłaść na gorący tłuszcz i usmażyć z obu stron na jasnozłoty kolor Cztery jajka usmażyć w patelni kołkownicy, ułożyć na sznyclach z jednej strony, z drugiej - położyć plasterki cytryny i maseł Podawać z frytkami, groszkiem konserwowym i mizerii | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|