| Potrawa: Steki z sarny | |
| Składniki: 4 plastry (po około 15 dag) mięsa z udźca sarny (lub 8 mniejszych po 8 dag) 10 dag mąki
0 5 kg kurek lub innych grzybów leśnych 1 cebula 100 ml oleju 150 ml śmietany 2 łyżki mada pęczek koperku sól pieprz
| Sposób przygotowania: Płaty mięsa zbijamy dłonią lub delikatnie tłuczkiem, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
i obsmażamy steki po około 5 minut na każdej stronie, aż do zrumienienia. Odstawiamy mięso w ciepłe miejsce. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę oraz oczyszczone i umyte grzyby (kurki dobrze jest uprzednio sparzyć wrzątkiem. Kiedy grzyby są już miękkie, dolewamy śmietanę. Wtedy na duszonych grzybach układamy steki, na każdym kładziemy grudkę masła i całość dusimy pod przykryciem jeszcze około 5 minut.
To danie polecam serwować z kaszą gryczaną. Najlepiej włożyć ją do wydrążonego okrągłego chleba, zalać grzybowym sosem, a na wierzchu ułożyć steki, posypać posiekanym koperkiem
i całość zapiec w piekarniku. Efekt murowany! | Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |
|