| Potrawa: Steki z jelenia z papryką | |
| Składniki: Do papryki na jarzynkę:
2 łyżki oleju .--75 g chudego wędzonego boku pokrojonego w kostkę wielkości 1/2 cm po 1 strąku żółtej czerwonej i zielonej papryki oczyszczonej z pestek ścianek wewnętrznych i pokrojonej
w cienkie paski
2 duże cebule obrane i pokrojone na plasterki .
1 obrany posiekany ząbek czosnku
3 łyżki masła 3łyżki oleju
6 steków z górnej części udźca lub ż kulki lekko zbitych
sól i pieprz 3łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
| Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzać olej i lekko stopić boczek. Wrzucić paprykę, cebulę i czosnek, mieszając podsmażyć. Zmniejszyć ogień i bez przykrycia dusić jeszcze 7 minut, często mieszając. Odstawić i trzymać w cieple, nie przykrywać szczelnie, bo papryka mogłaby zmięknąć.
Na drugiej patelni rozgrzać masło i olej, smażyć steki po 2 minuty z każdej strony. Ogień zmniejszyć i dosmażać mięso po 3 minuty po każ-dej stronie, po czym osolić, dopieprzyć, przełożyć na ogrzany półmisek, otoczyć jarzynkami i posypać pietruszką.
Dodatki: pilaw z ryżu z szafranem i sałata. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|