| Potrawa: Steki z dzika | |
| Składniki: 2 steki z dzika
Na marynatę: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku cytrynowego '- - -
-6 posiekanych jagód jałowca szczypta mielonych goździków pieprz --
Dodatki: 2 gruszki obrane i przepołowione 20 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka soku cytrynowego
szczypta cynamonu - kawałek skórki cytrynowej
4 łyżeczki galaretki porzeczkowej
1 łyżka masła 1 łyżka oleju 10mI koniaku i 40 ml bulionu mięsnego sól pieprz -
| Sposób przygotowania: Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zanurzyć w niej steki i marynować pod przykryciem kilka godzin. Na małym ogniu udusić grusz-ki w białym winie z sokiem cytrynowym, cynamonem i skórką. Trzymać w cieple.
Na patelni rozgrzać masło i olej, smażyć steki po 3-4 minuty z każdej strony, wyjąć i trzymać w cieple. Zlać tłuszcz, a do zawiesiny dodać koniak i odskrobane resztki z dna patelni. Wlać bulion i wygotować sos, aż zgęstnieje. Posolić i popieprzyć. Odstawić na bok, włożyć steki i potrzymać w sosie parę minut. Do połówek gruszek włożyć po 1 łyżeczce galaretki porzeczkowej i po-dawać razem ze stekami. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|