| Potrawa: Filety z dzika | |
| Składniki: 6 filetów z młodego dzika
sól i pieprz . . 1 łyżka soku cytrynowego
4 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek mąki 2 łyżki maska 1 łyżka oleju
Na sos: 2-3łyżki pasty pomidorowej
100 ml wytrawnego białego wina 2 łyżki ekstraktu z dziczyzny
100 g 30% śmietanki sól i pieprz
szczypta cukru-
| Sposób przygotowania: Filety natrzeć solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i oliwą, zostawić na 2 godziny. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i olej. Mięso obsmażyć szybko z obu stron, zmniejszyć ogień i dosmażyć po 3 minuty z każdej strony na małym ogniu.
Wyjąć i trzymać w cieple.
Na patelni rozmieszać pastę pomidorową, wlać wino i ekstrakt z dziczyzny, wymieszać razem i chwilę pogotować. Dodać śmietankę, sól, pieprz i cukier. Zagotować jeszcze raz. Włożyć filety do gorącego sosu. Niech w nim poleżą kilka minut. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|