| Potrawa: Kotlety mielone z królika | |
| Składniki: Z mięsa dzikiego królika (mielonego) sporządza się także pasztety klopsiki oraz kotlety mielone. Do masy mielonej dobrze jest dodać trochę tłustego mięsa wieprzowego boczku albo słoniny.
Składniki kotletów mielonych: 70 dag skruszałego mięsa bez kości 10 dag boczku wędzonego lub świeżego 0 2 I mleka 10 dag bułki czerstwej 2 jaja 5 dag cebuli (można dodać 1-2 ząbki czosnku pół pęczka zielonej pietruszki) 10 dag bułki tartej 15 dag tłuszczu do smażenia.
| Sposób przygotowania: Mięso, boczek, namoczoną w mleku bułkę, cebulę surową lub pokrojoną w kostkę i przysmażoną na złoty kolor na tłuszczu, zemleć w maszynce. Do masy dodać jaja, ewentualnie czosnek roztarty z solą, usiekaną drobno zieloną pietruszkę, około 3 dag tartej bułki oraz sól i pieprz.
Składniki dokładnie wymieszać i wyro-bić, formować nieduże owalne lub okrągłe kotleciki, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 15 minut. Przed końcem smażenia na 1-2 minuty patelnię przykryć pokrywką, wówczas kotlety będą pulchne i soczyste. Można je po-dawać z ziemniakami, świeżymi bułkami lub chlebem, ostrymi surówkami. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|