| Potrawa: Sznycle z sarny nadziewane pieczarkami | |
| Składniki: Składniki: 60 dag mięsa z udźca sarny mąka sól pieprz tłuszcz do smażenia.
Nadzienie: 25 dag pieczarek 1 łyżeczka tartej bulki 5 dag cebuli 5 dag masła 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki.
Zalewa do mięsa: 100 ml octu 200 ml wody po 5 dag marchwi pietruszki i selera i0 dag cebuli po 2-3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego 1 listek laurowy.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki. Wodę zagotować z octem, dodać rozdrobnione jarzyny, przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić na 2 dni do chłodnego miejsca (do +7°C). Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, zdjąć błony, pokrajać na plastry w poprzek włókien (po 2 na osobę), lekko rozbić uważając, aby nie uszkodzić mięsa, oprószyć pieprzem.
Przygotować nadzienie: pieczarki i cebulę oczyścić, umyć, osączyć z wody, drobno pokrajać, udusić na tłuszczu, odparować, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać zieloną pietruszkę. Gdyby nadzienie było zbyt rzadkie dodać łyżeczkę bułki tartej, chwilę poddusić, ochłodzić.
Na środku czterech płatów mięsa po-łożyć nadzienie, przykryć pozostałymi płatami, brzegi mięsa spiąć wykałaczkami lub zaszyć białą nitką, obtoczyć w mące.
Przygotowane sznycle smażyć na tłuszczu obracając parokrotnie, pod koniec smażenia patelnię przykryć na chwilę. Usmażone sznycle posolić, oprószyć lekko pieprzem.
Podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, marynowanymi śliwkami, zieloną sałatą. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|