| Potrawa: Gulasz z królika | |
| Składniki: uda 4 dag mąki tłuszcz 15 dag cebuli 20 dag pieczarek 1/2 szklanki czernione-go wytrawnego wina łyżka keczupu łyżka musztardy; sól pieprz i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, pokrajać w kostkę, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z winem, pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody oraz keczupem i musztardą, doprawi Podawać z kluskami, kaszą lub ziemniakami i z surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|