Potrawa: Gulasz z sarniny | |
|
Składniki: 3 łyżki oleju 1 cebula obrana i pokrojona w paseczki
11/2 łyżeczki sproszkowanej średnioostrej papryki - 200 ml podstawowego
bulionu z dziczyzny
200 ml czerwonego wina
1 obrany drobno posiekany
ząbek czosnku
3 plastry cytryny –
2 łyżeczki świeżego posiekanego majeranku
12 rozgniecionych jagód jałowca
1/3 łyżeczki cukru-. . .
szczypta pieprzu sól 500 g mięsa sarniego na gulasz oczyszczonego z błon i żył pokrojonego na nieduże grube plastry
8 łyżek kwaśnej śmietany
|
Sposób przygotowania: W rozgrzanym oleju usmażyć cebulę na złoty kolor. Oprószyć papryką i zaraz wlać bulion. Dodać wino i pozostałe składniki z wyjątkiem śmietany. Zmniejszyć ogień i pod przykry-ciem dusić 45 minut, po czym do-mieszać śmietanę i gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić do smaku. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |