| Potrawa: GULASZ Z KIEŁBASY | |
| Składniki: Składniki: 40 dog cienkiej kiełbasy (zwyczajnej wiejskiej jałowcowej; itp.) 5 dog smalcu; 10 dog cebuli 15 dog chudego boczku wędzonego 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół kostki rosołowej 1 łyżka mąki mielona papryka sól pieprz szklanka wody.
| Sposób przygotowania: Do kociołka włożyć: tłuszcz, pokrojone w kostkę cebulę i boczek, kiełbasę pokrojoną w grubsze plasterki, całość razem podsmażyć nad ogniskiem, mieszając łyżką, aby składniki równomiernie zarumieniły się.
Kostkę rosołową rozpuścić w szklance ciepłej i przegotowanej wody, dodać wraz z koncentratem pomidorowym do kociołka z potrawą i dusić około 10-15 minut.
Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie (lub 100 ml śmietany), dodać do kociołka, do-prawić solą, pieprzem, papryką, zagotować.
Gulasz podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|