strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: GULASZ Z KIEŁBASY
Składniki:
Składniki: 40 dog cienkiej kiełbasy (zwyczajnej
wiejskiej
jałowcowej; itp.)
5 dog smalcu; 10 dog cebuli
15 dog chudego boczku wędzonego
1 łyżka koncentratu pomidorowego pół kostki rosołowej
1 łyżka mąki
mielona papryka
sól
pieprz
szklanka wody.
Sposób przygotowania:
Do kociołka włożyć: tłuszcz, pokrojone w kostkę cebulę i boczek, kiełbasę pokrojoną w grubsze plasterki, całość razem podsmażyć nad ogniskiem, mieszając łyżką, aby składniki równomiernie zarumieniły się. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance ciepłej i przegotowanej wody, dodać wraz z koncentratem pomidorowym do kociołka z potrawą i dusić około 10-15 minut. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie (lub 100 ml śmietany), dodać do kociołka, do-prawić solą, pieprzem, papryką, zagotować. Gulasz podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton