| Potrawa: POTRAWA ŚW. HUBERTA | |
| Składniki: Składniki: 450 g combra bez kości z jelenia. 1 łyżka stołowa mąki 50 g nie solonego maska 30 ml (2lyżki) konia-ku 300 ml bulionu z dziczyzny 60 ml (4 łyżki stołowe) śmietany 30 ml (2 łyżki stołowe) galaretki z borówek. Marynata: 150 ml czerwonego wina pół posiekanej cebuli pól posiekanej marchwi 1 łyżeczka od herbaty po-siekanej pietruszki 4 goździki pęczek rozmarynu 4 owoce jałowca.
| Sposób przygotowania: Przygotować marynatę. Przeciąć comber na dwa kawałki, włożyć do marynaty i pozostawić w chodnym miejscu na 24 gadziny. Wyjąć mięso, osuszyć, oprószyć mąką i smażyć w 4 łyżkach stołowych masła aż zmięknie. Ułożyć na ogrzanym półmisku uważając, aby nie wystygło.
Wlać do rondla koniak, bulion i wino i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać resztę masła, śmietanę i ponownie wymieszać. Podgrzać sos nie dopuszczając do wrzenia. Polać sosem mięso i podawać z galaretką z borówek. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|