| Potrawa: Potrawka z jelenia I | |
| Składniki: 600 g łopatki bez kości 1 cebula po ćwierć łyżeczki rozmarynu jałowca pieprzu i ziela angielskiego 100 g słoniny.
Sos: 2 łyżki powideł śliwkowych 1 winne jabłko 1 łyżeczka cukru 1 łyżka posiekanych migdałów pół szklanki rosołu 1 kromka startego suchego chleba.
Marynata: pół szklanki czerwonego wina 2 goździki pół łyżeczki imbiru 1 listek laurowy sok i otarta skórka z 1 cytryny kilka ziarenek pieprzu.
| Sposób przygotowania: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Mięso oczyścić z błon, umyć, ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 1-2 dni. Zamarynowane mięso pokroić w kostkę, ułożyć w głębokim talerzu, posypać ziołami i korzeniami, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.
Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić w rondlu, dodać mięso i drobno pokrojoną cebulę, obsmażyć, podlać rosołem i dusić na niewielkim ogniu. Gdy mięso na wpół miękkie, dodać posiekane mig-dały, starte na tarce jabłko, powidła, oprószyć startym chlebem, wy-mieszać, dodać cukier, podlać przecedzoną marynatą i dusić jeszcze pół godziny. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|