| Potrawa: Kaczka „Port lotniczy” | |
| Składniki: kaczka po I/2 szklanki wódki i likieru Cacao Choix I/4 szklanki zagęszczonego soku pomarańczowego 4 dag mąki tłuszcz 1/4 szkl.śmietanki 2 żółtka 2 łyżki wiórków kokosowych; sól pieprz i gałka muszkatołowa.
| Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, przekrajać na 4 części, zalać marynatą z wódki, likieru i soku pomarańczowego, pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzi Potem mięso osuszyć, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić skropić marynatą i śmietanką, dusić na małym ogniu pod przykrycie Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć częściowo kości, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem połączonym z żółtkami i wiórkami kokosowymi, zapiec Podawać z ryżem i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|