| Potrawa: Comber z sarny po kardynalsku | |
| Składniki: 60 dag combra bez kości mleko 4 dag mąki tłuszcz białe wytrawne wino 15 dag pieczarek 10 dag szyjek rakowych 1/2 szklanki śmietany po I dag czerwonego i czarnego kawioru; sól pieprz i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z szyjkami rakowymi, śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i kawiorem Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami lub ryżem, szparagami i z sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|