| Potrawa: Zrazy z sarnowatych | |
| Składniki: Zraz polski zwykły. Płaty smażone-go mięsa umieszczamy w naczyniu do-dając na 1 kg mięsa 2 łyżki masła lub smalcu i 1 cebulę krojoną w pióro. Zrazy podlewamy wodą i pod koniec sos zagęszczamy 1 łyżką tartego suszonego czarnego chleba.
| Sposób przygotowania: Najpierw wykrawamy w poprzek włókien plastry mięsa, z którego usuwamy powięzi i ścięgna, a następnie bardzo mocno zbijamy pałką lub tłuczkiem do mięsa. . Po rozbiciu mięsa folię usuwamy i płaty mięsa (przypominam z jelenia, sarny, daniela czy łosia, jeśli młode nie wymagają bejcowania) maczamy w mące i szybko obsmażamy z obu stron. Jeśli mięso jest ze starszej sztuki, to przed smażeniem dobrze jest je zamarynować w bejcy, która składa się z takiej samej ilości dobrej oliwy i musztardy sarepskiej, przypraw, w tym tłuczonego jałowca koniecznie, i soku z cytryny. Po przesmarowaniu bitego mięsa bejcą układamy je w ciasnym naczyniu, najlepiej kamiennym i wstawiamy do lodówki na najniższą półkę. Przed przystąpieniem do smażenia mięso należy osolić, osypać pieprzem i oprószyć mąką | Źródło: Grzegorz Russak |
|