strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Pierogi, pierożki
 
Potrawa: PYZY NADZIEWANE DZICZYZNĄ
Składniki:
Składniki na 4-5 porcji. Ciasto: 1
5 kg surowych ziemniaków
0
75 kg ugotowanych ziemniaków
sól do gotowania. Nadzienie: 30 dag mięsa gotowanego
pieczonego lub duszonego albo 50 dag mięsa drobnego surowego
5 dag cebuli
3 dag bułki tartej
5 dag tłuszczu
sól
pieprz
czosnek (można dodać inne przyprawy).
Sposób przygotowania:
Surowe ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, odcisnąć w czystej ściereczce. Płyn pozostały po odciśnięciu ziemniaków zlać ostrożnie, pozostałą na dnie naczynia skrobię dodać do odciśniętej miazgi. Ugotowane gorące ziemniaki dokładnie wygnieść na jednolitą masę lub zimne ziemniaki zemleć w maszynce. Do odciśniętej miazgi dodać ugotowane ziemniaki, sól (gdyby masa była dość rzadka dodać parę łyżek mąki). Przygotować nadzienie: surowe mięso podsmażyć na tłuszczu z pokrojoną cebulą, udusić w niewielkiej ilości wody, ochłodzić, zmielić w maszynce (mięso wcześniej upieczone, ugotowane lub uduszone zmielić razem z podsmażoną na tłuszczu cebulą). Do zmielonego mięsa dodać tartą bułkę, sól, przyprawy, ewentualnie roztarty czosnek z solą, dobrze wyrobić. Z ciasta ziemniaczanego formować w dłoniach placuszki, na środku położyć farsz i formować gałki wielkości orzecha włoskiego. W płaskim garnku zagotować wodę z solą, do wrzątku wkładać pyzy w takiej ilości, aby swobodnie pływały. Zagotować na silnym ogniu i dalej gotować na małym ogniu około 30 minut. Pyzy gotować tuż przed podaniem, ponieważ szybko ciemnieją i twardnieją. Ugotowane pyzy wyjąć, osączyć z wody, podawać polane tłuszczem lub z sosami oraz z ostrymi surówkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton