| Potrawa: SŁONKI Z NADZIENIEM ORZECHOWYM | |
| Składniki: Składniki: 4 stonki 3 dag masła 2 ząbki czosnku sól przyprawy curry
Nadzienie: 20 dag wyłuskanych orzechów włoskich 6 dag bufki tartej 2 jajka sól cukier curry
| Sposób przygotowania: Oskubane z piór i wypatroszone słonki umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, natrzeć roztartym z solą czosnkiem i wymieszanym z curry, pozostawić w chłodnym miejscu na dwie godziny.
Przygotować nadzienie: orzechy sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę, zmielić przez maszynkę do mielenia orzechów (można zetrzeć na tarce o średnich oczkach). Orzechy połączyć z przesianą bufką tartą, dodać żółtka, doprawić do smaku solą, odrobiną cukru, curry, wymieszać, dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Tuszki słonek napełnić nadzieniem, brzegi spiąć wykałaczkami lub zaszyć białą ba-wełnianą nitką, włożyć do brytfanny, polać częścią stopionego masła i wstawić do na-grzanego piekarnika.
Piec skrapiając początkowo pozostałym masłem wymieszanym z wodą, później wytworzonym sosem. Po upieczeniu ze słonek zdjąć nić lub wyjąć wykałaczki i po-dawać polane niewielką ilością naturalne-go sosu ( krótkim sosem) z dodatkiem frytek, ryżu ugotowanego na sypko, łagodnych sałatek i surówek. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|