| Potrawa: SŁONKI NACIERANE ROZMARYNEM | |
| Składniki: Składniki: 4 stonki 5 dag margaryny
1 dag masła plasterki cienko pokrojonej słoniny 2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Słonki oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, natrzeć solą, oprószyć lekko pieprzem i pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym
miejscu. Następnie tuszki natrzeć z zewnątrz i wewnątrz rozmarynem, obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać białą bawełnianą lub lnianą nitką, włożyć do brytfanny, polać roztopioną margaryną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia ze słonek zdjąć nici i plasterki słoniny, polać stopionym masłem i dalej piec, aż ptaszki równomiernie zrumienią się. Upieczone tuszki wyjąć, włożyć do sosu plasterki słoniny, odparować wodę, wysmażyć plasterki słoniny. Zrumienione słonki podawać obłożone wysmażonymi plasterkami słoniny, skropione aromatycznym tłuszczem z pieczenia z dodatkiem pieczonych lub ugotowanych w całości ziemniaków, mizerią z ogórków, zieloną sałatą, delikatnymi kompotami. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|