| Potrawa: KUROPATWY NACIERANE CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI | |
| Składniki: Składniki: 2 kuropatwy pół szklanki białego wytrawnego wina 2-3 goździki zmiażdżone w moździerzu pół łyżki zmielonego cynamonu > 0 dag słoniny 5 dag tłuszczu 4 kromki czerstwej bufki sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Kuropatwy oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką. Zmiażdżone goździki wymieszać z cynamonem i tą mieszaniną natrzeć kuropatwy, włożyć do garnka, przykryć pokrywką i wstawić na 24 godz. do chłodnego miejsca. Później posolić, lekko oprószyć pieprzem i pozostawić na 2 godziny. Tuszki kuropatw obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą lub lnianą białą nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając winem, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć nici i plasterki słoniny, chwilę piec, aby kuropatwy ładnie zrumieniły się. Upieczone kuropatwy wyjąć z brytfanny, podzielić na porcje, zdjąć nadmiar tłuszczu i na tym tłuszczu zrumienić grzanki. Sos doprawić do smaku solą i przy-prawami.
Porcje kuropatwy podawać położone na grzankach, polane pozostałym z pieczenia sosem (sos można podać oddzielnie w sosjerce) z do-datkiem ryżu ugotowanego na sypko, ziemniaków puree, zielonej sałaty, mizerii, cykorii. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|