| Potrawa: Bakłażany nadziewane mięsem z sarny i ryżem | |
| Składniki: Składniki: 1 kg bakłażanów sól.
Nadzienie: 10 dag ryżu 30 dag skruszałego mięsa bez kości 5 dag cebuli 1 jajko 2 dag masła lub margaryny i łyżeczka drobno po-krajanego koperku lub zielonej pietrus2ki sól pieprz.
Sos: 2 dag mąki 5 dag tłuszczu 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz kwasek cytrynowy cukier i łyżka drobno pokrajane-go koperku.
| Sposób przygotowania: Przygotować nadzienie: umyte mięso pokrajać w kostkę i zrumienić na maśle lub margarynie razem z obraną i pokrajaną w drobną kostkę cebulą. Całość przełożyć do rondelka, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości na małym ogniu.
Ugotować ryż: ryż przebrać, osączyć, wlać do wrzącej i osolonej wody z odrobiną tłuszczu (2 razy tyle wody ile ryżu), chwilę pogotować, naczynie przykryć i gotować na małym ogniu
(można też naczynie z podgotowanym ryżem wstawić do drugiego naczynia z gotującą się wodą, wówczas ryż nie przypali się w czasie gotowania). Ugotowany ryż wyłożyć na płaski talerz, aby nadmiar wody wyparował. Ostudzone mięso bardzo drobno posiekać tasakiem, dodać ugotowany ryż, jajko, posiekaną zieleninę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Bakłażany umyć, przekrajać wzdłuż na dwie części, wyjąć miąższ. Nadzienie włożyć do wydrążonych połówek bakłażanów i ułożyć w brytfannie (nadzieniem do góry), podlać doprawionym do smaku sosem z duszonego mięsa, w razie potrzeby uzupełnić przegotowaną wodą, naczynie przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Miękkie bakłażany wyjąć, wywar wykorzystać do sporządzenia sosu.
Sos: mąkę zrumienić na patelni, dodać tłuszcz, rozprowadzić wywarem z bakłażanów, zagotować, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym, cukrem, zagotować.
Nadziewane bakłażany podawać polane sosem i posypane koperkiem z dodatkiem ziemniaków. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|