strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pierogi, pierożki
 
Potrawa: Pierogi z sarny z ziołami
Składniki:
Składniki: ciasto: 50 dag męki
około 1 szklanki wody
1 jajko; nadzienie: 1 kg mięsa z koście z sarny
5 dag cebuli
5 dag tłuszczu
1 bułka czerstwa
2 łyżeczki sproszkowanych ziół (rozmaryn
rumianek
lubczyk
kolendra)
sól
pieprz. Zalewa octowa: 200 ml octu
400 ml wody
po 5 dag marchwi
pietruszki
selera i cebuli
po 3-4 ziarna ziela angielskiego i jałowca
1 listek laurowy.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, przyprawami, oczyszczonymi, opłukanymi i pokrajanymi w plasterki jarzynami, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Przygotować nadzienie: po wyjęciu mięsa z zalewy osączyć je, podzielić na części, obsmażyć na tłuszczu, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Miękkie mięso wyjąć, ochłodzić, oddzielić od kości. Sos odparować, aby zostało 1-2 łyżki. Mięso zmielić przez maszynkę razem z namoczoną i odciśniętą bułką oraz cebulą, do-prawić do smaku solą i przyprawami, do-dać sos, wyrobić na jednolitą masę. Przy-gotować ciasto: z przesianej mąki, jajka i ciepłej wody wyrobić gładkie ciasto i po-zostawić do wypoczęcia na 2 godziny przykryte miseczką. Z ciasta rozwałkować cienkie placki, powycinać szklanką krążki, na środku położyć porcje nadzienia, dokładnie zlepić brzegi pierogów. Gotować w osolonej wodzie. Pierogi podawać polane tłuszczem z do-datkiem surówki z kiszonej kapusty, sałat-ki z czerwonej kapusty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton